Forberedelser – dette må til:
- Et eller flere lokallag med noen engasjerte folk som har lyst til å lage Skeid
- Et passende tidspunkt enten med Skeid som eget arrangement eller Skeid som del av andre arrangement (som for eksempel ride- eller kjørestevne, travløp, utstilling, «Hestens dag», Landbruksmesse).
- Ute- eller inneområde som egner seg (tenk plass for aktivitet, publikum, sikkerhet og parkering)
- Ute: skog/jorder/bakker/ride-travbane/jorde/åpen plass
- Inne: ridehall eller annet sted som egner seg
- En eller flere som har kompetanse og lyst til å være dommere.
- Husk at hvis man har behov for økonomisk støtte kan man søke om Fokus Unghest-midler på nettsida www.unghest.no
- Velg hvilke klasser som skal være med. Mulighetene er mange innen både leiing, ridning, tømmekjøring og kjøring, se Skeid-reglementet.
Planlegging og bygging av løype
- Løypa skal inneholde momenter fra alle fire grupper, se Skeid-reglementet.
- Lage løypene ved å bruk de mulighetene som området gir, det kan være en vanndam eller en skråning, bruk terrenget så godt som mulig.
- Tenk sikkerhet ved planlegging av løypa.
- Planlegg løypa ut fra hvor mange dommere du har tilgjengelig.
- Vær kreative!
- Ta hensyn til vær og føreforhold i planleggingen av løypa. Forholdene bør være så like som mulig for alle, dette gjelder spesielt underlaget.
- Bygg løypa og test den ut. Det skal være trygt både for deltakere og publikum. Publikum og hester skal være adskilt.
- Så langt det lar seg gjøre: bruk terrenget, tenk at publikum skal ha en god opplevelse og ikke minst deltakerne, både de som kan lite og de som kan mye.
Deltakere og rammer
- Samarbeid gjerne med andre som kan bidra til at det blir et trivelig arrangement (4H, husflidslag, den lokale rideklubben), det er trivelig å ha kafé på stedet.
- Vurder om dere kan stille hester til rådighet for folk som ønsker å være med, men som ikke har egna hest sjøl. (Tenk på avtale/forsikring/ansvar).
- Inviter deltakere. Bruk de kanalene dere har tilgjengelig; for eksempel nettside, facebook, personlig kontakt og gjennom organisert hestevirksomhet i området.
- Informer om forsikring i invitasjonen: enten at hver deltaker er ansvarlig for egen forsikring under Skeidarrangementet, eller at dere har forsikring. Husk vaksinasjonsbestemmelser.
- Bestem dere for premiering og kjøp/få premier som dere syns passer til deres Skeid. Husk at barn fra 12 år og yngre alltid skal ha deltakersløyfe/deltakerbevis. Husk å bestille skeidmedaljer hos skeidsekretariatet.
- Markedsfør arrangementet for eksempel i lokalavisa (forhåndsomtale), på facebook, nettsider, plakater og brosjyrer. Forklar litt hva det handler om – mange som ikke er aktive med hest syns dette er spennende.
Gjennomføring – «kjør Skeid»
- Bruk gjerne en speaker på arrangementet – det gjør opplevelsen mer spennende for publikum – husk dette er nytt for mange.
- Noen få dager før arrangementet: legg gjerne ut en forklaring på hva deltakerne skal gjøre i de enkelte momentene – det skaper trygghet.
- Gå gjerne løypa med deltakerne på forhånd, forklar hva som er hensikten med de ulike momentene.
- Ikke la de yngste deltakerne vente lengst.
Etter Skeid
- Send umiddelbart inn dømmeskjema og eventuelle ubrukte skeidmedaljer til Skeid-sekretariatet.
- Oppsummer og gå gjennom hva som fungerte bra, og hva som kan gjøres annerledes, eller bedre, neste gang. Send gjerne inn evalueringen til sekretariatet på e-post.
- Skriv gjerne noen ord og legg ved bilder slik at vi kan legge ut under siste nytt på hesteskeid.no
Ta gjerne kontakt med skeidsekretariatet hvis du har spørsmål.
Lykke til!
